Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę

Jeśli szukasz świetnego sposobu na zachowanie swoich ulubionych wiosennych warzyw, być może zastanawiasz się, jak zrobić fasolkę szparagową na zimę. Istnieje kilka różnych metod, a rezultaty będą się różnić w zależności od tego, co próbujesz osiągnąć. Poniżej przedstawiamy trzy najpopularniejsze, ale i proste metody konserwowania fasolki szparagowej. W pierwszym kroku ugotuj fasolkę szparagową, zanurzając ją we wrzącej wodzie na trzy do czterech minut. Odcedź, a następnie umieść w durszlaku. Po kilku minutach umieść je w wodzie z lodem. Pomoże to zachować ich kolor i witaminy. Po około dwóch minutach wyjmij je z wody i osusz bawełnianym ręcznikiem. Po tym czasie umieść je w torbie do zamrażarki i zamknij ją. Fasolka szparagowa będzie przechowywana przez 10-12 miesięcy, jeśli jest właściwie przechowywana.

Fasolka szparagowa może być gotowana przez gotowanie lub gotowanie na parze. Proces ich konserwowania zależy od ich rodzaju. Podczas gdy zielona, delikatna fasolka szparagowa powinna być gotowana przez dwie do trzech minut we wrzącej wodzie, można ją również gotować na parze lub gotować, aby skrócić czas jej gotowania. Po ugotowaniu szparagów, kolejnym krokiem jest usunięcie zielonych części rośliny. Robi się to w celu zapewnienia, że fasolka nie zostanie uszkodzona.

Fasolka szparagowa to także świetna opcja na przygotowanie zimowego posiłku. W porównaniu z zieloną fasolą, są mniej twarde i mogą być marynowane lub puszkowane. Prosta marynata może zawierać szczyptę papryki lub gorące chili pokrojone na górze. Po namoczeniu można pokroić fasolkę na dwie lub trzy części lub zostawić w całości. Potem wystarczy dodać do marynaty ocet lub sól i przykryć w ciepłym miejscu. Po ostygnięciu jesteś gotowy do podania!

Aby przechowywać fasolkę szparagową w puszce lub suszoną, musisz ją dokładnie umyć i wysterylizować. Możesz to zrobić na parze lub w piekarniku. Jeśli chcesz uniknąć posmaku w tych z puszki, możesz zamiast tego użyć sody oczyszczonej. Zawsze pamiętaj o sterylizacji pomieszczenia i narzędzi zanim zaczniesz puszkować. Fasolka szparagowa może być łatwo zanieczyszczona bakteriami chorobotwórczymi, więc użyj sterylnego środowiska, aby chronić swoje cenne warzywa.

Drugi krok obejmuje blanszowanie fasolki, którą można dodać do dania, aby skrócić czas gotowania. Możesz również zblanszować brokuły i dodać je do fasoli, jeśli chcesz skrócić czas gotowania. Następnie, jesteś gotowy, aby cieszyć się swoją pyszną sezonową potrawą! To takie proste! A teraz ruszaj do przodu i przygotuj kilka pysznych, pożywnych zimowych dań. Jeśli szukasz łatwego sposobu na zrobienie fasolki szparagowej, nie szukaj dalej!

Jeśli nie planujesz użyć swojej fasolki szparagowej tej zimy, możesz zamrozić ją do wykorzystania później. Aby to zrobić, umyj i posortuj strąki, a następnie dokładnie je opłucz. Przytnij wszelkie grube rogi, aby nie wpływały na smak produktu końcowego. Włóż strąki do wrzącej wody i pozwól im gotować się przez pięć minut przed przeniesieniem ich do durszlaka. Jeśli nie użyjesz ich w ciągu pięciu dni, ziarna zaczną pokrywać się pleśnią.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top