Jak zrobić galaretkę z czerwonej porzeczki

Dowiedz się, jak zrobić galaretkę z czerwonej porzeczki, wykonując te proste kroki. Te przyprawy są popularne w całej Europie. Można je podawać przez cały rok i świetnie pasują do pikantnych pieczonych mięs i słodkich wypieków. Czytaj dalej, aby poznać więcej wskazówek dotyczących tego pysznego dżemu. Możesz użyć tej galaretki jako pysznego smarowidła na tosty. To doskonały deser na każdą porę roku! Wystarczy dodać kilka z tych składników do garnka o ciężkim dnie, doprowadzić do pełnego wrzenia i gotować przez około osiem minut. Gotowy produkt powinien być gęsty, ale nie puszysty.

Dokładnie umyj czerwone porzeczki, ale nie usuwaj łodyżek! Łodygi są pełne pektyn! Po ugotowaniu przełóż do garnka i zalej sokiem z cytryny oraz wodą wapienną. Pozostaw sok do odsączenia na co najmniej dwie godziny, lub na całą noc. Jeśli masz duży tłum, możesz spróbować przecisnąć mieszaninę przez sitko z siatką, aby przyspieszyć proces, ale uważaj! Nie chcesz, aby Twoja galaretka zmieniła się w mętną!

Czerwone porzeczki mają cierpki i słodki smak, i są podstawą Cumberland Sauce. Są bardzo popularne w Anglii, podaje się je do jagnięciny. Z przepisu wychodzi 250 ml (8 uncji) i można go potroić lub poczwórnie zwiększyć dla większej porcji. Po zrobieniu galaretki z czerwonej porzeczki, dodaj trochę cukru i kilka łyżek wody, aby uzyskać słodszą, bardziej pikantną wersję.

Pierwszym krokiem w robieniu galaretki z czerwonej porzeczki jest kupienie świeżych czerwonych porzeczek. Najlepiej użyć ich w ciągu dwóch tygodni od zebrania. Jeśli to możliwe, używaj łodyg podczas gotowania. Dzięki nim uzyskasz więcej dżemu niż po ugotowaniu w zwykły sposób. Gotowanie na łodygach zwiększa też ilość pektyn w gotowym produkcie. Nie tylko oszczędza to czas, ale także zwiększa zawartość pektyn, więc będziesz miała ich więcej do wypełnienia słoików!

Gdy owoce będą już miękkie, dodaj około 400ml wody. Umieść rondel na małym ogniu i gotuj jagody delikatnie przez 20 minut. Gdy jagody będą już miękkie, nabierz je za pomocą łyżki, aby uwolnić ich soki. Umieść powstały sok z jagód w worku do galaretki lub na wyłożonym sitku. Pozwól, aby sok ociekał przez kilka godzin przed spożyciem galaretki. Jeśli sok z jagód stanie się mętny, galaretka została wystarczająco ugotowana.

Po zebraniu czerwonych porzeczek, umieść je w naczyniu do konserwowania. Dodaj cukier i delikatnie mieszaj na małym ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować szybko przez dwie do trzech minut, aż galaretka osiągnie temperaturę krzepnięcia. Przelej dżem do gorących, wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij, gdy galaretka ostygnie. Galaretka będzie przechowywana przez co najmniej rok.

Gdy sok z czerwonych porzeczek osiągnie temperaturę żelu, zdejmij garnek z ognia. Ciągle mieszać, aby rozpuścić cukier. Gdy galaretka osiągnie właściwy punkt żelu, jest gotowa do przechowywania. Na półce w spiżarni dobrze się zachowa przez 12-18 miesięcy, nie tracąc na jakości. Najlepiej jednak zjeść ją niedługo po zrobieniu. Galaretka z czerwonej porzeczki smakuje wyśmienicie z różnymi potrawami, ale stanowi też uzupełnienie wielu innych dań.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top