Jeśli zastanawiasz się „Jak zrobić jogurt z mleka naturalnego”, to trafiłeś we właściwe miejsce. Proces robienia domowego jogurtu jest stosunkowo łatwy i może przynieść wysokiej jakości produkt, który smakuje tak samo, jak jego komercyjna odmiana. Oprócz tego, że jest bardziej przystępny niż komercyjny jogurt, domowy jogurt jest również lepszy dla środowiska. Wykonaj poniższe kroki, aby zrobić wysokiej jakości jogurt. Ale pamiętaj, aby najpierw sprawdzić składniki.
Po pierwsze, będziesz potrzebować dobrej jakości mleka, kultury bakteryjnej i czasu, aby pozwolić składnikom usiąść. Aby uzyskać najsmaczniejszy, gęsty jogurt, użyj pełnego mleka, ale możesz też użyć mleka chudego lub niskotłuszczowego. Chude mleko da cieńszy jogurt niż 1 procent, więc użyj swojej najlepszej oceny. Możesz też dodać suchego mleka w proszku do podgrzanego mleka, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Możesz również użyć mleka kremowego, aby uzyskać bardziej kremowy jogurt, podczas gdy mleko homogenizowane jest gładkie na całej powierzchni.
Gdy już zrobisz jogurt, możesz zacząć dodawać do niego składniki. Możesz użyć ściereczki lub durszlaka, aby go odcedzić. Umieść ściereczkę nad jogurtem i pozostaw ją na kilka godzin. Płyn będzie przesączał się przez ściereczkę. Jeśli chciałbyś, aby Twój jogurt był słodszy, możesz dodać do mleka syrop klonowy lub ziarenka wanilii. Nie zapomnij jednak o odpowiednim sparzeniu mleka! Ten krok jest kluczowy dla udanego domowego jogurtu!
Jeśli chcesz, aby Twój domowy jogurt przetrwał dwa tygodnie lub dłużej, powinieneś go zamrozić. Po tygodniu lub dwóch będzie miał lekko kwaśny smak. Możesz jednak wykorzystać jogurt do zrobienia napojów jogurtowych i curry. Jogurt jest świetnym zamiennikiem kwaśnej śmietany w wypiekach, a nawet można nim zastąpić kwaśną śmietanę w ciastach czekoladowych. Pamiętaj jednak tylko, że nie zastygnie, jeśli włożysz go do piekarnika; najlepszy jest do tego wyłączony piekarnik.
Przygotowanie jogurtu to prosty proces. Można go wykonać poprzez połączenie surowego mleka z kulturami starterowymi. To stworzy kremowy jogurt, który jest bogaty i gęsty. Proces ten trwa około 8 godzin i może być wykonany w Twojej kuchni. Jogurt jest idealnym pokarmem dla Twoich dzieci, ponieważ zawiera odpowiednie składniki odżywcze. Pamiętaj tylko, że proces jest prosty i bezpieczny, jeśli jesteś początkujący.
Gdy już zrobisz swój domowy jogurt, pozwól mu usiąść na około 12 godzin, aby rozwinąć jego smak. Proces ten nie wymaga żadnego specjalnego sprzętu i jest praktycznie bezobsługowy. Kiedy jogurt jest już gotowy, będzie wyglądał jak gęsta masa, która podskakuje jak galaretka. Jeśli masz lodówkę lub duży pojemnik, możesz zawiesić słoik za pomocą torebki na mleko orzechowe lub muślinowej ściereczki.
Mleko powinno być letnie, nie wrzące. Taka temperatura zabija złe bakterie w mleku. Choć termometr jest przydatny, nie musisz go mieć. Po prostu podgrzej mleko, aż będzie parne i spienione. Kiedy będziesz zadowolona z konsystencji swojego jogurtu, powinien on wytrzymać około 2 tygodni w lodówce. Należy pamiętać, że domowy jogurt zachowuje się dłużej niż ten przygotowany na rynku, więc należy go odpowiednio przechowywać.
Podobne tematy