Istnieje kilka sposobów na zrobienie wina, także w butelce 5-litrowej. Główna różnica polega na ilości użytego soku owocowego. Podczas gdy niektórzy używają soku z winogron, inni używają prawdziwych owoców. W obu przypadkach proces jest w dużej mierze taki sam. Kluczem jest eksperymentowanie z różnymi kombinacjami tych dwóch składników. Wino, które zrobisz, będzie ostatecznie odzwierciedleniem twoich osobistych preferencji. Tak więc, zacznij od soku winogronowego i pracuj na swojej drodze do bardziej złożonych smaków.
Pierwszym krokiem do zrobienia wina jest sanacja. Jeśli nie wyczyścisz odpowiednio swoich butelek, skończysz z octem. Ta śmierdząca substancja jest doskonałym siedliskiem dla bakterii i pleśni. Nawet jeśli nie pachnie niczym, twoje wino będzie strasznym rozczarowaniem. Ale dobra wiadomość jest taka, że ten proces jest łatwy i niedrogi. Jeśli chcesz zrobić wino dla rodziny i przyjaciół, nie musi to kosztować tysięcy dolarów!
Jeśli nie lubisz smaku wina, możesz spróbować dodać do niego odrobinę sodu. Następnie, możesz dodać odrobinę cukru do każdej butelki. Ale upewnij się, że nie dodajesz więcej niż jedną łyżeczkę. Mała ilość sodu jest w porządku dla jednej partii wina. Aby zrobić więcej niż jedną partię wina, możesz użyć dwóch łyżeczek jednego lub drugiego.
Dla udanego procesu produkcji wina, musisz mieć odpowiedni sprzęt i know-how. Na szczęście istnieje kilka technik winiarskich, które możesz wykorzystać w domu. Używanie hydrometru jest doskonałym pomysłem na sprawdzenie zawartości cukru i zawartości alkoholu. Po określeniu ilości cukru i kwasu, które chcesz dodać, możesz dopracować równowagę między nimi. Najlepsze jest to, że łatwo jest zrobić wino w 5 litrowej butelce!
Gdy już zorientujesz się, jaka jest najlepsza ilość cukru do dodania, będziesz musiał wybrać pojemnik. 5-litrowa butelka sprawdza się dobrze ze względu na dodatkową przestrzeń, którą ma dla wytwarzanego CO2. Dobra butelka do poważnego wina będzie miała szczelne zamknięcie i dobrej jakości korek. Natomiast do codziennego picia wina, przezroczysta plastikowa butelka po coli z nakrętką utrzymuje wino z dala od słońca.
Kluczem do udanego wina jest znajomość odpowiednich składników. Drożdże są kluczowym składnikiem, ale same drożdże nie są tak proste jak tylko cukier i owoce. Istnieje odpowiednia równowaga między cukrem i owocami, aby umożliwić fermentację. Kiedy powstaje wino na bazie owoców, ma ono idealną równowagę cukru i kwasu. Cukier pomaga drożdżom w prawidłowej pracy. W 5-litrowej butelce, z tego przepisu może powstać wino musujące lub spokojne.
Po przygotowaniu butelki, wino powinno być schłodzone i przechowywane w pozycji pionowej przez co najmniej 24 godziny. Korki powinny być odkażone przed butelkowaniem. Do sterylizacji butelek można również użyć metabisiarczynu sodu lub potasu. Pamiętaj, aby odkazić korki, aby uniknąć wszelkich infekcji bakteryjnych. Możesz również z powrotem osłodzić wino. Upewnij się, że postępujesz dokładnie według przepisu. Użycie cukru spowoduje nadmierne nagazowanie. Możesz również wybrać dosładzanie wina, aby dodać cukier przy butelkowaniu.
Podobne tematy